Amenajare gradina pentru culori vegetale Iarna - gradina naturalista

  
    Iarna, o perioada a anului pe care nu o asociem cu gradina. Plantele golite de verdele frunzelor sau culorile spectaculoase de toamna acum sunt aparent statice si unora nu le atrage atentia in nici un fel.
     Dar mergand prin gradinile pregatite atent de un arhitect peisagist iscusit, vom observa ca Iarna poate fi unul dintre cele mai colorate anotimuri, cand vine vorba de vegetatie.
Sunt poate trei luni in care gradina isi poate pierde decorul, iar daca albul zapezii nu apare sa stinga tonurile pamantii ale sezonului rece vom ramane in cel mai bun caz cu un decor volumetric al structurii ramurilor si coronamentului.

gradina iarna, rubus, zmeur, chiciura, decor iarna, amenjare spatii verzi birouri, arhitect spatii verzi
In prim plan o specie de Rubus - Zmeur in asociere cu Cornus.



         Putem apela la o serie de elemente ce vor decora gradina pe timp de iarna, dar sunt anumite elemente vegetale ce pot pune in valoare aspecte ce nu de putine ori sunt neglijate in designul gradinilor la noi in tara.

         Am observat tendinta de a folosi un numar predominand de conifere tocmai pentru a avea verde tot timpul anului. Ceea ce nu este gresit, dar utilizarea in exces a coniferelor, uneori intr-un mix nefiresc cromatic si volumetric poate face o gradina sa para mai artifical si mai putin apropiat de libertarea naturii de a comunica momentul anului, lumina, volumele, avifauna, in final o atmosfera realmente relaxanta si vibranta in orice moment al anului.

Ma opresc asupra unui singur aspect complex de a aduce culoare in gradina, ramurile plantelor si culoarea lor.

ramuri salcie, nuiele impletituri, culori ramuri, idei gradina functionala, peisagist, plante pentru impletituri
Diferite tipuri de nuiele de salcii pregatite pentru realizarea unor impetituri.


Ramurile plantelor - culoare si forma - design si responsabilitate pentru microhabitatul local

Varietatea de culori in ce priveste ramurile plantelor este atat de mare incat voi structura prezentarea pe scurt a unor optiuni rapide si simple.

Cornus  - Speciile de Cornus sunt deseori folosite si pentru coloritul ramurilor nu doar pentru decorul prin frunza, flori sau port (forma generala a arbustului - folosit in grup sau individual).
Diferitele specii de arbusti pot fi asociate atent pentru a obtine un design al gradinii plin de culoare si contrast. 
Sfatul este utilizarea in grup a acestor specii, astfel decorul devine mult mai spectaculos, iar limitarea cromatica la doua, trei tonuri de rosu aduce coerenta in asociere cu alte plante ornamentale.

ramuri colorare, culori ramuri, plante iarna, gradina decor iarna, idei amenjare gradina, peisagisti, firma plante ornamentale, horticultor gradina, specii, cornus
Diferite specii de Cornus - decor in perioada de Iarna

Lista plantelor din imagine 1 - Cornus sericea Cardinal, 2 - Cornus alba Midwinter Fire, 3 - Cornus sericea bud's yellow, 4 - Cornus sericea kelseyi, 5 - Cornus alba Baton Rouge, 6 - Cornus alba Sibirica, 7 - Cornus alba Kesselringii.


      Salciile atat de comune in natura, sunt o sursa inca nefolosita la adevaratul potential pentru decorarea gradinii si sustinerea functionala a unor tehnici de impletire de nuiele.
     Salciile sunt versatile pentru amenajare gradinii, multe specii avand o rezistenta mare la inghet si soluri degradate. In final diversitatea cromaticii ramurilor de salcii poate fi folosita pentru amenajarea unei gradini moderne sau clasice plantate in grup sau individual, in functie de designul si planificarea de plantare realizate de arhitectul peisagist.

salcie, culori ramuri, gradina iarna, decor ramuri colorate, salix, nuiele impletituri, plante impletituri, peisagistica, plante ornamentale
Diferite specii de Salcie - decor in perioada de Iarna

Lista plantelor din imagine : 1 - Salix alba Vitellina Britzensis, 2 - Salix Erythroflexuosa Red Twisted, 3 - Salix alba Golden Ness, 4 - Salix acutifolia Blue Streak, 5 - Salix irorrata, 6 - Salix alba Vitellina Yelverton, 7 - Salix Daphnoides.


Diferitele specii de Rubus (zmeur) aduc in gradina nu doar gustoasele fructe ci si un decor ce se prelungeste spectaculos in sezonul rece al anului.
Prima imagine din acesta postare arata decorul ce poate fi obtinut prin introducerea unor specii de Rubus in gradina, nu doar prin coloritul ramurilor dar si prin port, prin felul in care se dezvolta planta.

rubus, specii, zmeur, ramuri colorate, gradina iarna, peisagistica, plante ornamentale, firma amenajare gradina, bucuresti, culori, idei
Diferite specii de Rubus - Zmeur - decor in perioada de Iarna
Lista plantelor din imagine :  1 - Rubus tibetannus, 2 - Rubus tibetanus Bramble, 3 - Rubus occidentalis, 4 - Rubus phoenicolasius, 5 - Rubus saxatilis, 6 - Rubus biflorus, 7 - Rubus cockburnianus Goldenvale.


In final am ales sa reprezint si un set de arbori ce poarta o scoarta ornamentala pe toata perioada anului dar iarna iese in evidenta si poate deveni atat o piesa centrala vizuala cat si un fundal in asociere cu alte specii.

arbori ornamentali gradina, design gradina, pomi, scorata decorativa, scoarta colorata , arbori, gradina iarna, firma peisagistica, horticultor
Diferite specii de arbori cu scoarta decorativa - decor in perioada de Iarna

Lista arborilor din imagine : 1 - Acer rufinerve Winter Gold, 2 - Betula utilis, 3 - Acer griseum, 4 - Acer capillipes Candy Stripe, 5 - Acer palmatum Senkaki, 6 - Prunus serulata, 7 - Pinus pinaster.


     Designul gradinii este un proces complex ce tine cont nu doar de simplul decor si importanta functionala a spatiului ci mai ales de subtilitati si detalii ce in final nu sunt evidente dar impreuna formeaza o atmosfera si un concept bine structurat si planificat pentru o dezvoltare sanatoasa si spectaculoasa a spatiului verde. Asadar fie ca vorbim de spatii verzi pentru cladiri de birouri, peisagistica pentru zona de retail si office, interior sau exterior, gradini private sau spatii de agrement, detaliile din proiectul de peisagistica insumeaza un design bun.


    In cazul in care doriti realizarea gradinii cu ajutorul unui arhitect peisagist ne puteti contacta la : alexandru@poteca-studio.ro sau office@poteca-studio.ro.

     In cazul in care doriti realizarea cu resurse proprii a gradinii, va astept in continuare pe acest blog pentru mai multe sfaturi si idei pentru amenjarea gradinii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu