O gradina bine gandita!


 

             Spatiile mici nu reprezinta intotdeauna si lipsa de spatiu. O gradina mica poate gazdui locurile, lucrurile si atmosfera pe care ne-o dorim, cu conditia sa planificam cu atentie designul si functionalitatea gradinii.

          Cu ajutorul arhitectului peisagist, puteti obtine o gradina asa cum v-ati imaginat. Arhitectul peisagist vine cu viziunea, designul si functionalizarea spatiului integrand elementele pe care le solicitati.


O gradina mica devine "camera " in aer liber a caminului. Asadar atentia acordata nu trebuie sa fie cu nimic mai mica comparativ cu livingul (camera de zi) sau bucataria.





O gradina mica de multe ori presupune vecinatati nedorite, lipsa intimitatii si poate chiar 
dificultati in accesarea terenului.

   

Nu de putine ori se intampla sa fim nevoiti sa acoperim o zona din vecinatati pentru a obtine intimitatea dorita. Unii apeleaza la un zid, solutie ce deseori creaza o atmosfera neplacuta in gradina, altii planteaza vestita tuia in speranta ca va creste si va acoperi totul, ceea ce iarasi este o iluzie, fiind estetic saraca si fiind o solutie ce in timp devine nefiabila. In final, solutia pentru a intimiza o gradina, trebuie sa fie accesibila si usor de aplicat, dar mai mult decat orice, trebuie sa fie de durata si estetica.
Aici intervine si sfatul peisagistului, designerului, alaturi de legaturile cu furnizorii si executantii ideii propuse. 


     Am ales sa exemplific cu imaginea alaturata o solutie eficienta in raportul calitate - pret - estetic deoarece rezolva mai multe probleme, intimizeaza spatiul, utilizeaza materiale accesibile ca pret si usor de prelucrat. O solutie ce odata integrata intr-un design bine gandit al gradinii, poate face o mica gradina sa devine un mare motiv pentru a petrece timpul in aer liber.
O gradina mica nu echivaleaza intotdeauna cu un buget mic.

   Intru-un spatiu mare este loc si de mici erori, in schimb intr-un spatiu mic totul conteaza. Asadar in calitate de arhitect peisagist, pot spune din experienta, faptul ca o gradina mica nu va costa putin intotdeauna; cu atat mai mult, in cazul in care dorim ceva special si nu pur si simplu gazon si tuia.

Pornind de la planificarea spatiului: 
zona de luat masa (terasa)
                             zona plantelor ornamentale
 zona plantelor fructifere
zona gratarului

Pana la elemente singulare - centre de atractie:
jacuzzi
o mica piscina
iaz cu pesti
nisipar pentru copii
fantana moderna
corpuri de iluminat pentru gradina
sculptura artistica in gradina
plante deosebite

Toate acestea se pot regasi in gradina mica de diferite stiluri si abordari in designul exterior, cu conditia disponibilitatii clientilor si a designerului pentru o planificare bine calculata si un buget inteligent  alocat. Personal, sustin intotdeauna faptul ca o gradina cu un design bine gandit si imaginat, alaturi de o executie profesionista si un buget permisiv, poate aduce mult mai multa bucurie decat o camera in casa. Si dau acest exemplu, deoarece am intalnit multi clienti ce vad gradina ca o anexa, ceva secundar casei, ea fiind in viziunea mea principalul motiv de a sta la casa si poate una dintre cele mai importante zone de investitie ca buget (pe langa bucatarie, doar suntem romani si ne place sa petrecem timpul in bucatarie) :)




Texturi - Culori - Materiale
                                                                   Gradina Urbana

Un spatiu dreptunghiular de multe ori poate fi tratat liniar, considerand arhitectura casei si directia in care se doreste atmosfera si designul. Dar uneori spatiul poate fi tratat cu totul diferit: refuzand limitele, scapam de limitari in design si putem obtine un spatiu indraznet si dinamic, dar foarte usor poate deveni un spatiu prea incarcat. Ca designer , pot spune ca gradinile mici le-am considerat intotdeauna o provocare in primul rand datorita accesului. 

Avem nevoie de alei intr-o gradina de mici dimensiuni?


 
      Intr-un spatiu mic aleile devin un important element ornamental, o parte esentiala a designului atat ca textura cat si cromatica, dar mai putin ca functiune.



Atentia la detalii, atat in etapa de design cat si in ce de executie, este esentiala. Nimic nou nu-i asa?
Cand vorbim de atentie la detalii, intotdeauna este bine sa tinem cont de faptul ca exista specialisti pentru fiecare domeniu implicat in amenajarea unei gradini. Arhitectul peisagist este atat proiectant si designer, cat si coordonator de proiect si aduna impreuna specialistii necesari pentru executia designului de gradina propus.


O simpla scara de inox in contectul potrivit poate deveni o sculpura in sine, ca un element minimalist de legatura si tranzitie in designul de ansamblu al spatiului exterior.


Sunt multe de spus despre gradinile mici, moderne, asa cum sunt multe de spus depre orice tip de gradina. Am incercat sa reunesc aici imaigini pentru a va inspira si pentru a va indica importanta designului intr-o gradina mica, alaturi de planificarea unui buget pentru o astfel de gradina.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu