Planificarea bugetului pentru proiecare si amenajarea gradinii - costuriDupa sondajul efectuat pe www.arhitectpeisagist.blogspot.com a reiesit fara dubii nevoia dumneavoastra , a cititorilor si a doritorilor de frumos in gradina a faptului ca cel mai important aspect este acum bugetul ce trebuie alocat pentru amenajarea gradinii.

Am mai vorbit de costuri pe acest site dar strict legat de proiectarea gradinii, de designul gradinii si prea putin despre costurile implicate in amenjarea efectiva a gradinii, timpul necesar pentru punerea in practica a proiectului de peisagistica. Discutand cu cei pentru care am avut placerea sa le aduc frumosul si natura in gradina prin proiectele mele am constatat lipsa masiva de informare privind costurile materialelor si cel mai dramatic lipsa planificarii . Planificarea gradinii si a amenajarii ei confera o siguranta si confort mai ales ca ne agitam cu totii sa iasa cat mai bine, cat mai repede si desigur cat mai ieftin.

Imi propun sa discutam impreuna despre planificarea bugetului pentru amenajarea gradinii iar eu voi face primul pas.

Ce suprafata are gradina?
In primul rand trebuie sa stiu ce suprafata doresc sa amenajez. Poate nu vreau sa amenajez toata curtea, pot avea o gradina de intrare spectaculoasa iar gradina de familie sa fie mai relaxata ca abundenta de plante si alei reducand costurile si lucrarile implicate.Lucrurile pot sta cu totul invers, desigur in functie de gusturi.

Considerand ca peisagistul ar trebui sa calculeze costurile pentru proiectare in primul rand dupa suprafata spatiului de amenajat trebuie sa stiu clar cat si unde amenajez. Personal consider negociere costurilor de proiectare ca un ajutor si o intampinare a clientului mai ales tinand cont de complexitatea gradinii. Astfel pot avea un cost de 300 euro la o gradina de 600 mp cu functiunile generale incluse (alei, grupuri de plante, iaz, chiosc, iluminat, irigare , s.a.) dar un design lejer si nu complicat; totodata pot ajunge la 300 euro pentru o gradina de 300 mp daca designul este complicat si este nevoie de mine zilnic la amenajare. Desi eu sincer stau tot timpul acolo oricum pentru a ma asigura de calitatea lucrarii avand in vedere ca nu colaborez cu o singura firma de amenajare.
Suprafata gradinii ne spune si cat de mult ne va costa intretinerea, astfel pot alege o zona complexa, un centru de interes unde ingrijirea va fi ceva mai grea si zone deschise de peluza sau chiar grupuri de arbori si arbusti unde ingrijirea este mai lejera iar costurile de a plati un ingrijitor sunt mult mai mici.

Ce functiuni voi avea in gradina?

Cum folosesc gradina acum si cum imi doresc sa o folosesc in viitor?

Functiunile utilizate in mod regulat sunt: peluza generoasa (zona de joaca, baie de soare,s.a.) usor de intretinut si cu un design estetic si coerent poate avea un efect vizual impresionant, alei de circulatie mai putin cele decorative texturi diferite, chiosc (eu unul obijnuiesc sa proiectez un chiosc diferit pentru fiecare gradina in functie de designul general, piscina, deck (de regula aprope de piscina si asociat si cu zona de gratar sau de luat masa), si iaz sau fantana decorativa.
Stiind functiunile pe care le doresc pot calcula costuri astfel incat sa inteleg unde merg banii, si dece. Simplele cautari de materiale imi vor spune costurile unei alei in mare,la fel si alte functiuni. Dar cel mai sanatos este sa discutati cu peisagistul contractat sa va spuna costurile pentru fiecare functiune in parte astfel puteti controla mai bine bugetul si negocia lucrarea.
Sfat: imbinarea functiunilor si concentrarea lor poate duce la o solutie ingenioasa si estetica cu reducerea costurilor de materiale si mai ales manopera. Cereti ajutorul peisagistului si in acest caz.


Iata incet intelegem ca peisagistul nu doar consulta clientul si ofera o solutie functional-estetica printru-un proiect profesionist ci este si coordonatorul proiectului va poate ajuta in calculul si gestiunea bugetului, in contractarea furnizorilor de materiale de calitate (avand experienta) cu costuri prevazute in buget.


Cu bugetul pe hartie!

Cel mai sanatos lucru este sa avem in gand doua tipuri de bugete. Eu asa am procedat si a dat roade. Bugetul pe care l-as putea aloca amenajarii si proiectarii gradinii si bugetul pe care as vrea sa-l aloc daca as avea mai multi bani. De ce? Cheia este ca eu, doritor de frumos in gradina, clientul peisagistului sa ajung sa fiu posesorul unei graidini pe care o visez (cu buget mare ce nu-l pot acoperi) dar realizata cu bugetul pe care il pot aloca. Daca aveti intrebari nu ezitati sa le lansati, pentru asta sunt aici.
De la bun inceput trebuie sa stiti cat va costa proiectarea iar costurile amenajarii se pot estima realist in momentul in care s-a stabilit in mare designul si mai sunt doar detalii de pus la punct.Planificare ar trebui sa arate cam asa:

Cost proiectare: ? (ce implica pratic? - detalii pe www.arhitectpeisagist.blogspot.com)

Cost curatare teren/ mutare plante existente (daca este cazul) :?

Cost alei (solutii variate):?

Cost pamant (estimarea poate fi facuta innainte dar designul dezvoltat de peisagist poate avea nevoie de mai mult volum sau mai putin) : ? - de regula negociabil

Cost plante: ? (costul difera destul de mult daca plantele sunt aduse la ghiveci sau la balot)
La ghiveci este recomandat vara iar la balot primavara devreme si toamna. Motiv garantia de prindere.
Cost sistem de irigare: ? (in cazul irigarii este recomandat sa existe hidrofor cu 2 atmosfere sau instalarea unor pompe suplimentare aici vorbind de suprafete mari de peste 500 mp)Exista mai multe solutii de irigare iar cele mai practicate sunt supraterante (furtune mascate si capele de aspersiune mobile, ca avantaje, dar o automatizare mai slaba si subterane , automatizare si chiar computerizare ca avananjare si o udare mai exacta, dezavantaje costuri mult mai mari si deloc mobile capete de aspersiune).

Cost sistem de iluminat:

Daca este cazul -

Cost iaz:

Cost chiosc:

Cost gratar:

Cost mobilier de gradina:

Cost piscina: (nu uitati ca exista si piscine supraterane foarte accesibile si renteaza zic eu).


Ajutorul cel mai mare pentru aceste calcule daca nu va permite timpul este peisagistul care prin experienta poate aproxima costurile si desigur (ma repet) asta dupa ce se stabileste in mare ce functiuni si cantitati vor fi implicate in dezvoltarea noii gradini.

Va astept cu intrebari aici prin commenturi sau la nr de tel. : 0723026284.Trebuie sa revin iarasi la subiectul abordat si in postarea anterioare, si anume : vara este o perioada perfecta pentru planificarea bugetului, dezvoltarea designului gradinii cu ajutorul unui peisagist (mai ales acum cand costurile sunt foarte accesibile). Prin urmare dezvoltam inpreuna o forma generale a gradinii apoi proiectul va veni imediat , toate acestea pentru ca in toamna deja sa amenjez. Amenajarea poate fi facut imediat ramanand florile bulboase si plantele mai sensibile sa fie "impamantenite" tot toamna.

Vara proiectam - Toamna construim
Iarna proiectam - Primavara construim

Cu bucurie! :)

Peisagist Alexandru Gheorghe


EDIT 09.2012: Multumesc pentru atentia acordata acestei postari, ma bucur ca a folosit clientilor si nu numai. Am revenit si in revistele de specialitate cu discutia privind managemenetul unui proiect de peisagistica, complexitatea amenajarii gradinii si planificarea bugetului pentru investitia in peisagistica.
Cu siguranta voi reveni si aici pe subiectul acesta , tot timpul invatam , tot timpul sunt sfaturi utile de impartit celor ce cauta. Ca peisagist la inceputurile acestui domeniu verde in Romania, ma bucur ca pot ajuta la modelarea unui sistem eficient de colaborare pentru amenajarea gradinilor publice si private.


Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe  - 0723026284

3 comentarii:

  1. ma intereseaza un proiect de gradina si curte in Vrancea la 1500m de teren din care 400 m este casa,Ma intereseaza de altfel daca puteti veni in zona la fata locului.Nr meu de telefon este 0723971979 Florin.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place că sunteți foarte bine organizat și structurat, și totul are o procedură clară. Foarte bine asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule anonim, cu siguranta putem discuta de o colaborare chiar si la distanta daca informatiile pe care le voi cere le puteti oferi integral. Astfel de proiecte nu-mi sunt deloc straine dar pentru suprafete mari sau proiecte complexe voi fi prezent in timpul amenajarii oriunde ar fi proiectul.(ca sa va faceti o idee cel mai "indepartat" proiect actualmente este in Cipru si in Romania orasul Botosani). Astept sa ma contactati pe e-mail sau telefonic.

    RăspundețiȘtergere