Calendarul gradinii - proiectare si amenajare in plina vara


Mituri despre amenajarea gradinii in timpul sezonului cald :


"Am auzit ca vara nu merge plantata nici o planta ca e cald" - Fals
"Am auzit ca intretinerea gradinii se face primavara si vara " - Fals
"Am primit un sfat sa plantez plantele mari apoi sa termin ce mai am pe la casa si mai tarziu sa termin gradina" - Fals


Asa cum explicam in postarile anterioare, mai detaliat pe www.arhitectpeisagist.blogspot.com, caledarul gradinii nu este unul restrictiv cand vine vorba de plantare si mici modificari, ce intotdeauna apar .

Ce pot face vara, ce pot face primavara si toamna in gradina?

Pot face orice daca am oamenii potriviti pentru lucrarea respectiva sau daca ma informez suficient si din timp.

Avand in vedere ca primavara s-a consumat cu ploi multe si cu intarzieri in lucrarile pentru exterior multi suntem in pozitia de a planta pe zilele toride ce ne asteapta.
Plantarea vara poate fi facuta daca se respecta cateva reguli de baza:

- plantele sa fie la ghiveci cu radacina dezvoltata
- sa se faca tunderi si toaletari de stimulare a inradacinarii si a coronamentului
- sa se aplice stimulenti de inradacinare si ingrasamand lichid sau solid la plantare
- sa se ude din belsug plantele proaspat plantate
- plantarea sa se faca seara pentru a da un timp scurt ce-i drept dar binevenit de adaptare a plantei .
- asigurarea unei umiditati crescute atat in sol cat si in atmosfera inconjuratoare pantelor (recomandare si pentru gradinile deja amenajate)



Cand contactez peisagistul?


Perioada oportuna pentru a discuta cu peisagistul ce urmeaza sa proiecteze gradina, este vara dar mai ales iarna, din urmatoarele motive: proiectarea din timp asigura un cadru lejer de discutii si dispar presiunile sezonului de plantare a plantelor la balot (adica ceva mai ieftine) - primavara devreme; suficient timp pentru modificari si calcule financiare; o amenajare ce va imbraca curtea chiar din sezonul vegetal urmator asigurand deja o estetica curtii si functiunile necesare; programare pentru furnizorii de plante din afara tarii unde calitatea plantelor este crescuta si pretul ceva mai scazut decat in general pe piata romaneasca.
Vara este iarasi o perioada excelenta pentru planificare si proiectare a gradinii , poate chiar si modificare . Vara se pot face lucrari in paralel cu cele programate pentru casa in exterior, lucrari precum alei, fantani, jardiniere, terase,modelari de teren si daca permite starea lucrarilor si plantare in conditiile enumerate mai sus.
In concluzie nu trebuie sa ne facem griji privind timpul, si mai ales nu trebuie sa ne grabim deoarece gradina este vie si nu se poate dezvolta mai repede decat in mod natural.




Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe  - 0723026284 

Un comentariu:

  1. Mi-a plăcut articolul referitor la "How to Select a Plant at a Nursery". Chiar vă rog ca dacă mai aveți asemenea articole, să le partajați.

    RăspundețiȘtergere