Cum alegem florile pentru gradina


    In majoritatea gradinilor si a designului acestora, frumusetea sta in detalii. Iar cand ne gandim la plantele ornamentale din gradina, florile pot fi cu usurinta detaliul care face diferenta intre o curte lipsita de surpize estetice si una cu noi aparitii in fiecare sezon de vegetatie.
    Abordez acest subiect deoarece in mare parte firmele de amenajari peisagere din Romania, inteleg gradina ca pe un spatiu ce trebuie sa cuprinda cat mai multe plante pe care le pot procura usor si ieftin, o diversitate limitata si o concentrare puternica pe anumiti arbori si arbusti, deja parca prea comuni. Dar cand vine timpul acoperirii solului, cel mai la indemana este gazonul, desigur; iar asta este solutia cea mai rapida ,nu in mod sigur si cea mai  eficienta in raportul - calitate estetica / pret. Iar cand ajungem la flori, atingem un subiect sensibil.
    Florile in gradina, fie ca sunt flori pere sau flori anuale, bisanuale,samdp., au nevoie de planificare exacta pentru a obtine un efect "ca in povesti", asa cum ii place unui client sa descrie gradina sa.

gradina flori perene ceapa decorativa allium design gradina moderna arhtiect peisagist firma peisagistica amenajare curte moderna

 Designul floral si planificare florilor este in sine o ramura a peisagisticii, prin urmare necesita cunostinta foarte bune de floricultura pentru a obtine o estetica completa si un aranjament bine structurat cromatic si textural (concentrandu-ne pe foliaj).
  Pentru cei ce doresc sa realizeze singuri aceste aranjamente florale fara ajutorul unui peisagist sau a unei firme de amenajari gradini, pot spune ca primul pas este sa tinem cont de ce culori si volume avem deja in gradina, ce tip de sol si daca este vorba de o zona insorita sau o zona umbrita a gradinii. Dupa ce am pus la puct aceste aspecte, trebuie sa decideti ce cromatica doriti sa aveti . Este de preferat sa evitam o diversitate foarte mare de flori, in final dorim un design concret si o unitate intre aceasta zona si restul curtii.

flori rezistente la seceta design aranajament floral santolina salvia

  Intretinerea unui astfel de grup floral nu este usoara, mai ales daca asociem flori cu o perioada scurta de inflorire, care prin urmare , are nevoie de un inlocuitor dupa disparitia florilor; o alta floare ce schimba aspectul dar pastreaza conceptul si designul dorit. 
   Sper ca imaginile de pe acest blog sa va inspire in a va imagina gradina dumneavoastra, acel colt linistit, locul care face gradina sa fie asa cum o visati, gradina de poveste.Imaginea de sus, este un exemplu de aranjament in care au fost asociate atat culorile, prin contrast (aproape de complementaritate tinand cont de faptul ca movul este complementar cu galben) si verdele intotdeauna legatura cromatica in gradini; cat si portul plantelor , forma de crestere erecta , ca o tufa aproape globulara.

   In designul gradinilor pe care le-am realizat intotdeauna am preferat sa utilizez suprafete compacte de flori, pentru a permite plantelor sa comunice mult mai clar frumusetea lor. Utilizarea unui exemplar, de obicei pune acea planta in postura de centru de interes, ceva diferit, spectaculos. Spatiile libere dintre plante, spatiile in care lasam loc dezvoltarii sau introducerii in viitor a altor plante, au nevoie si ele de un tratament pentru a le integra in design.

Gradina mare proiect gradina firma amenajare curte cu flori perene gradina naturalista arhitect peisagist proiect gradina idei amenjaare curte cu flori



bordura florala design gradina amenajare curte flori perene firma proiect gradina si amenajare design gradina simpla cu flori peisagist    Cand alegem florile pentru gradina, trebuie sa fim siguri ca le gasim la furnizorii locali. Avand in vedere ca furnizorii de plante ornamentale de cele mai multe ori lucreaza pe comanda, sau aduc numai florile de sezon, putem intreba daca pot aduce anumite specii de plante, sau putem planifica in functie de ce avem la dispozitie. Pana la urma nu toate florile le luam de la pepiniera sau de la magazin; unele pot fi cu usurinta inmultite de la prieteni. Important este sa stim ce avem nevoie.



O gradina simpla, o idee simpla.

 O peluza frumoasa, bine ingrijita si delimitata de un grup floral prezent estetic pe toata perioada anului este cea mai usoara metoda de a amenaja o gradina. Spun usor, din punctul  meu de vedere.  Daca decideti sa apelati la o solutie de acet tip pentru gradina dumneavoastra, va recomand sa apelati la un arhitect peisagist pentru design si indicarea plantelor si furnizorilor, iar plantarea/amenajarea in sine, o faceti dumneavoastra (lucrul cu florile, in gradina, este o activitate extrem de relaxanta, chiar terapeutica).

amenajari gradini firma portofoliu idei amenajare curte simpla gazon si flori gradina de umbra cu flori de umbra plante ornamentale peisagist proiectare gradina curte mica

  In incheiere vin cu un raspuns la o intrebare pe care am auzit-o des de la colaboratorii mei, si anume: cum amenajez un spatiu in gradina daca este complet umbrit?
  In cazul florilor, avem o diversitate suficient de mare pentru a crea o gradina frumoasa ata in sezonul cald ,cat si cel rece. Imaginea de jos este un exemplu de aranjament in care plantele sunt grupate in functie de calitatea lor decorativa prin frunze si perioada de inflorire. Poate fi o solutie de amenajare a gradinii dumneavoastra, sau poate servi ca inspiratie de metoda de a alege florile ce vor fi detaliul din gradina.

gradina de umbra plante pentru umbra flori perene amenajare gradina firma peisagistica design proiect gradina hosta crin de vara graminee de umbra feriga


  Ca peisagist imi face foarte mare placere sa utilizez flori in designul gradinilor, si cu atat mai mult imi place sa experimentez in propria gradina . Experimentarea in final este o forma de informare, prin urmare va astept cu intrebari! Dumneavoastra trebuie doar sa sunati, nu trebuie sa experimentati .



Cu respect, 
Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Incurand sezonul de amenajare a gradinii incepe, prin urmare va recomand sa apelati pentru designul gradinii din timp. Oricat de mare sau de mica este gradina, solutia de design o voi gasi pentru dumneavoastra.