Apa in gradina - Fantana - Iaz - Helesteu - Gradina moderna


luciu apa gradina moderna, design gradina cu apa, ponton pe apa, terasa pe apa, iaz, helesteu, gradina idei, firma amenajare gradini bucuresti

Gradinile in istorie au avut de cele mai multe ori apa ca element central sau puncte de interes, fie ca vorbim de gradinile geometrice din Franta sau gradinile orientale cu un ax central clar definit de un element acvatic. Apa a fost si va fi un element esential al relaxarii, un statement al controlului asupra naturii si frantura din magia pe care natura o poate aduce intr-o gradina.


gradina istorica india, gradina geometrica, gradina orientala, fantana



Gradina moderna pastreaza acest element ca personaj principal in scenografie si uneori ca element functional si sustenabil al unei gradini inteligente.

amenajare gradina, design gradina, curte mica,
Apa abordeaza mai multe simturi , de la sunet la nevoia de a o atinge, in orice forma ar veni ea, fie cascada, fantana arteziana, iaz, sau combinatii complexe de elemente construite cu apa.



Gradina de apa:

iaz cu pesti si plante de apa
Un bazin cu apa ce gazduieste plante specifice si posibil pesti, pasari atrase in mod natural alaturi de amfibieni ce ajuta la sustenabilitatea gradinii.

iaz cu pesti piatra naturala
Astazi nu mai este nevoie de spatii mari cu bazine naturale de apa pentru o gradina de apa, acestea pot fi bazine de dimensiuni medii din ciment, plastic, fibra de sticla,samdp.

fantana mediteranteana curs de apa iaz cu pesti, zid de sprijin
Cascada naturala cu iaz:
Asa cum vorbeam si in aricolele din reviste dorinta de a imita natura poate de multe ori sa duca la un rezultat nu tocmai estetic, de aici si formele studiate ale cascadelor si iazurilor.In acest caz sistemul este simplu, utilizandu-se o pompa de recirculare a apei cu un debit calculat pentru a obtine cu cadere de apa impresionanta. Eu prefer cascada de dimensiuni mari, deoarece in natura este cu atat mai impresionant cu cat cadere de apa domina vizitatorul prin sunet si innaltime, insemnand o cadere de cel putin 150cm. Iazul colector poate gazdui pesti si plante specifice, are un aport estetic important iar eu apreciez foarte mult luciul de apa si reflexia obtinuta.
Cascada naturala fara iaz. Cascada fara iaz, are acesal sistem ca si cascada cu iaz exceptand bazinul care practica este mascat de pietris si este de dimensiuni mult mai mici. Avantajul acestei metode este faptul ca necesita o ingrijire mai rara, iazul si vietatile ce pot fi gazduite dar nedorite (precum larvele de tantari) vor fi eliminate in mare parte, vizual si auditiv avand un impact destul de mare.


cascada naturala peisagistica gradina cu apa amenajare curte cascada naturalista idei poze cascada peisagist crap caras key peste iaz helesteu


Panza de apa sau cascada moderna:




In functie de designul gradinii elementul de apa se adapteaza si el iar gradina moderna vine cu forme bine definite, deseori rigide ce tine apa intr-o linie simpla .

piscina cu panza de apa gradina simplapiscina si casa piscinei, lounge piscina, gradina design, peisagist, designer gradina lux, firma gradina lux bucuresti
Esenta elementului acvatic este reprezentat in gradina moderna prin aceste forme simple, 

fantana inox gradina moderna idei fantana simpla fantana simpla piatra naturala panza apa amenajare gradina mica curte mica apa iaz

Elemente de apa de mici dimensiuni:
fantana zen, gradina feng shui, fantana mic, tasnitoare
In functie de dimensiunea spatiului si de posibilitatea de amplasare a elementului acvatic, acesta poate prinde forme minimale, captand atractie in continuare dar cu un impact in peisaj mult mai mic, devenind element secundar.


gradina industriala, fantana industriala, design industrial de gradina , idei amenjare moderna de exterior

Asadar functional fantana ramane o sursa de apa pentru oameni si animale, asa cum de la bun inceput a fost intentionata. O data cu designul fantana a capatat cele mai variate forme pe care nu le pot cuprinde in acest text. In general fantana decorativa este un element construit ce formeaza jocuri de apa, jeturi,samdp.

fantana sculptura apa




Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe  - 0723026284